20.11.11

Kolinje ( Meztgete)

Postaje hladno.Drveće polako dobiva svoj jesenjski kaput.Prekrasno šarenilo lišća nagovještava da će uskoro zima.Životinje se spremaju za zimski san,a ljudi pune smočnice slasnim zimnicama.Svatko se na svoj način priprema za nadolazeću zimu.Dolazi i vrijeme kolinja.Taj običaj se kod nas u narodu čuva stoljećima.
Kad padnu prvi mrazovi,skupe se prijatelji i rodbina pa se spremaju kobasice,kulenovi,švargle,čvarci...To je lijep događaj gdje se osjeti duh zajedništva i prijateljstva.

Da se to ne bi zaboravilo,tj. barem okus tog događaja,predstavnici kulinarskog tima,Tone i Lucijano,su u subotu 12.11.2011. u prostorijama HŠD-Rheintal u Balgachu,pripremili ono što dolazi na kraju takvog jednog kolinjskog dana-večeru.
Moto večeri je bio "Kolinje (Metzgete)-objeduj koliko možes i i što hoćeš".Posjeta je bila iznad očekivanja. Pravi gurmani su mogli uživati u velikom izboru:koljenice,kuhani svinjski jezik,špek,kotleti,vratina,jetrene kobasice,krvavice,domaće kobasice te kiseli kupus i kuhani krumpir.

Uz slasni zalogaj,dobru kapljicu i lijepo društvo,večer se razvukla duboko u noć.
Baš kao u dobra, stara vremena još da se malo zapjevalo ugođaj bi bio potpun.

iz Balgacha za HŠD-Rheintal
Lidija Lacković-Petrović

Nema komentara: