11.11.08

Ponovno smo se pokazali kao jedna jako slozna i organizirana zajednica

Fotogalerija-kliknuti na sliku

Na dan stranaca 09.11.2008, mi kao Hrvatska zajednica zajedno sa Spanjolcima,Talijanima i Svicarcima prisustvovali smo misnom slavlju u Herbruggu.
Preko dvije stotine vjernika (moram nas pohvaliti da je nasa zajednica cinila vecinu) okupilo se to prelijepo nedjeljno jutro. Pastoralni suradnik gospodin
Reinhard Paulzen pozdravio je sve prisutne na njihovom jeziku Bonas dias, Dobar dan, Buon giorno i Guten Tag. Uz njega Misu su predvodili Talijanski svecenik
don Egidio Todeschini i Spanjolski don Tomiczek Alojzy. Nazalost nas svecenik fra Mico Pinjuh zbog obaveza nije mogo prisustvovati ali zato je nas djeciji pjevacki zbor s ravnateljicom Dragicom Bosnjak napravio pravo iznenadjenje.

Prelijepim pjevanjem i glazbom kojom ih je pratila Ivana Pilicic nikoga nisu ostavili ravnodusnim. Posebno nas se dojmila propovjed talijanskog svecenika don Egidio Todeschinia
kada je ministrantu dao u ruke bodljikavi kesten i jednu ukrasnu tikvicu.Pitao ga je sto mu se vise svidja, kesten ili tikvica. Ministrant je odgovorio da mu se vise svidja ukrasna tikvica, jer kesten je bodljikav i tesko ga je primiti.A kada ga je upitao sto bi vise volio pojesti, on je odgovorio kesten. Na sto je on rekao da je i stranac (Ausländer) kao taj kesten, tesko ga je prihvatiti ali u njemu ima dosta dobroga ploda.

Poslje mise zajednicko druzenje nastavilo se u crkvenoj dvorani gdje je svaka nacija pripremila po neki svoj specijalitet .
Ivica Sakic kao domacin, jer njegova je opcina Herbrugg, pocastio nas je svojim pravim domacim prsutom kojeg je sam susio u svom rodnom Biogradu.Uz domacu sljivu, spanoljske masline, talijanske Pizze i sireve, ukusne kolace Svicarska,Hrvatska,Spanjolska i Talijanska vina druzilo se i razgovaralo.Od organizatora samo rijeci hvale a posebno od gospodje Theres Affolter od koje smo i dobili poziv za sudjelovanje u ovoj manifestaciji. Vec smo dogovorili sljedeci susret koji ce biti 08.11.2009. Gospodja Affolter je od Kantona St. Gallena glavna za sva pitanja i projekte vezane za integraciju stranaca u ovom dijelu Svicarske. (BB)

Ovo je E-mail koji sam dobio od nje.
Ich möchte Dir und natürlich dem ganzen Verein ganz herzlich für Euren Einsatz gestern danken. Dieser Anlass war ein gutes Beispiel gelungener Integration. Ich habe mich gefreut, verschiedene Personen nach längerer Zeit wiederzusehen. Natürlich war es die Mithilfe von allen, aber vor allem durch Deine spontane Art ist überhaupt erst alles zustande gekommen.
Ich freue mich auf die weitere Zusammenarbeit mit Euch. Wenn Du etwas von mir brauchst, melde Dich doch einfach.
Eine gute Zeit und liebe Grüsse
Theres

Theres Affolter
Regionales Kompetenzzentrum Integration Rheintal
c/o Soziale Dienste Oberes Rheintal
Wiesentalstrasse 1a
Postfach 542
9450 Altstätten

Nema komentara: